Sjednica Rovinjskog vjeća o gradskom bazenu

19.04.2013

Milijun kuna za natkrivanje Delfina

Vijećnici su prihvatili odluku o izmjenama i dopunama detaljnog plana uređenja

zone Monte Mulini, u kojoj se uz istoimeni hotel nalaze Lone, Eden i Park

Izradit će se i novo prometno rješenje uz bazen Delfin.

ROVINJ – Na hitnoj sjednici vijećnici Gradskog vijeća Rovinja prihvaćena je donacija Adris grupe od milijun kuna Gradu za natkrivanje, grijanje i ventilaciju bazena olimpijskih dimenzija Delfin, koji uz građane i turiste koriste istoimeni vaterpolo i plivački klubovi. Prema prihvaćenom ugovoru o donaciji, Delfin će se privremeno pokriti do izgradnje novoga zatvorenog bazena, planiranog u zoni Monvi – Cuvi.

Investicija će se izvesti u dvije faze, a vodit će se preko gradske tvrtke za upravljanjesportskim objektima Valbruna. U prvoj fazi rekonstruirat će se strojarnica bazena Delfin, u kojem će se dogrijavati voda, a bazen će dobiti i termopokrivač za noćno održavanje temperature. Tako će se otvoreni bazen moći koristiti najmanje šest mjeseci, od svibnja do listopada. Nakon izrade projektne dokumentacije trebalo bi uslijediti i natkrivanje bazena.

Vijećnici su prihvatili i odluku o izmjenama i dopunama DPU-a turističke zone Monte Mulini, u kojoj se uz istoimeni hotel nalaze i Lone, Eden i Park. Plan se mijenja zbog rušenja starog i izgradnje novog hotela Park u drugom obliku te s novom pristupnom cestom, izmjenom parkirališta i njegovih ulaza.Zbog toga će se izmijeniti obuhvat plana, koji će se prema novom Generalnom urbanističkom planu sada proširiti i na dio morske linije,obuhvativši četiri hektara ACI marine, koja će se također paralelno rekonstruirati. Za marinu se, umjesto sadašnjih 400, planira 200 kvalitetnijih vezova za veće jahte s novim uslužnim centrom i uređenjem obalnog pojasa.

Kako je naglasio Ivan Begić, gradski pročelnik za prostorno uređenje, planom će se uz nove razvojne mogućnosti osigurati i novi javni sadržaji za građane. Tako će se osigurati prolaz pješaka između marine i hotela Park, kao nastavak šetnice od grada do park šume Zlatni rt.

Kroz marinu će se osigurati prolaz biciklista i interventnih vozila.

Utvrdit će se i novi pješački koridor iza restorana Oleandar kod Edena kako bi se spojila šetnica uz more u uvali Lone s Ulicom Luja Adamovića i ostvario kontinuitet pješačkog prometa.

Izradit će se i novo prometno rješenje uskog prometnog grla uz bazen Delfin, od kružnog toka do hotela Park. Njime bi se trebalo osigurati nesmetano odvijanje pješačkog i autobusnog prometa, kolni ulaz u marinu te transfer gostiju za Crveni otok i Katarinu. Plan će osigurati i lokacije dodatnih sadržaja gradske plaže u uvali Lone, od snack bara i sanitarnog čvora do smještaja potrebnih rekvizita.

Prema ovom planu do sada su izgrađeni hoteli Lone i Monte Mulini s depadansom i rekonstrukcijom tamošnjeg stepeništa. Za potrebe novih hotela i obližnjeg Edena izgrađeni su kružni tok i prilazne ceste s infrastrukturom. Izmjena plana će se uskladiti s novim GUP-om,koji  umjesto prije planiranih 2.400, sada predviđa do dvije tisuće kreveta na ovom području, ali s kvalitetom od četiri i pet zvjezdica.

Aldo POKRAJAC